Önköltség számító rendszer felállítása és beüzemelése

A Faforrás Kft. hosszabb ideje sikeresen foglalkozik termelés menedzsmenttel és önköltség számítási rendszerek felállításával.

Célkitűzésünk, hogy biztosítsuk a nyereségesség egyik legfontosabb kritériumát, a termék vagy szolgáltatás ráfordítási költségeinek az értékesítési költségek alatt tartását. Meghatározzuk az egyes megmunkáló helyek valós költségeit és a termékek műveletenként szükséges gyártási idejét, majd felállítjuk az önköltség számító rendszert.

Ennek segítségével egyrészt ismerté válnak a valós költségek termékenként, szolgáltatásonként, másrészt szimulációs lehetőséget biztosít az egyes változások hatásának becslésére. A rendszer segítségével nagyobb gazdasági biztonsággal végezhetőek megtérülési és termelékenységi számítások.

A termelési/szolgáltatási költségek ismeretében racionális döntés hozható az értékesítés során az eladási ár és az esetleges árengedmények meghatározására. Több termék/szolgáltatás közül kiválaszthatóak a nyereségesebbek és megmutatkoznak a veszteséget eredményezők is. A veszteséges termékek/szolgáltatások esetében feltétlen szükséges beavatkozás a termék gyártásának módosítása, költség analízis segítségével a nyereségessé tétele.